Hovedseksjon

Softis, kjærlighet og nye vennskap

Klaus Hagerup med bøkene Markus og Diana, og Høyerer enn himmelen i hendene

– Det fineste med å skrive bøker er å bli kjent med nye mennesker!, sa Klaus Hagerup da han besøkte 5.–7. trinnselevene i forbindelse med markeringen av Verdens bokdag, i dag.

En engasjert og leken Klaus Hagerup fortalte elevene om forfatterskapet sitt, med fokus på barnebøkene Høyere enn himmelen og bøkene om Markus. Bøkene om Markus er en serie på 6 bøker om den engstelige og feige gutten som er aller, aller mest redd for jenter. 

Hagerup leste et utdrag fra boken Markus og Diana, før elevene fikk stille ham spørsmål om bøkene og forfatterskapet. Hagerup kunne røpe at mange av hendelsene i bøkene hans er hentet fra hans egen barndom, og at Markus er veldig lik ham selv. Han fortalte også elevene om hvordan han går fram når han begynner å skrive en bok.

– Jeg har nesten aldri helt klart for meg hvordan historien skal bli når jeg begynner å skrive. Fortellingen kommer etter som jeg skriver, og hovedpersonene blir til etter hvert, fortalte Hagerup. 

Gjenskaper barndommen
Han fortalte deretter bakgrunnshistorien til hvordan vennskapet mellom Mari og frøken Kjær, hovedpersonene i Høyere enn himmelen, kom til. Et møte som ender med at Mari dytter softisen sin i ansiktet på frøken Kjær, bare fordi hun liker henne så godt …

– Jeg pleier å si at jeg skriver som et barn. Med det mener jeg at jeg lever liksom livet mitt en gang til, gjennom bøkene mine, fortalte Hagerup, til latter fra elevene. 

Historien om softisen er nemlig en selvopplevd hendelse, men hvor Klaus, som 13-åring klarte å ikke trykke isen i fjeset på læreren sin.

Klaus' skrivetips
Et av spørsmålene fra elevene, som også Hagerup likte veldig godt, var om han kunne gi et tips om hvordan man kan skrive langt. På dette spørsmålet svarte Klaus at det er viktig å bare skrive.

– Det gjelder å ikke tenke så mye! Bare skrive til det kommer noe bra ut av det. For det gjør det til slutt, sa en smilende Hagerup.

En familie full av forfattere
Klaus Hagerup er fra en forfatter-familie, så da han vokste opp trodde han at alle var, og måtte bli, forfattere. Selv ønsket han aller mest å bli skuespiller, men innså at han hadde et talent for skriving.

– Da jeg var 14 år skrev jeg et dikt til en jente jeg var skikkelig forelsket i, og det funka. Hun ble betatt, forteller Hagerup mens han smiler.

Men det var ikke før han var 43 år og skrev boken om moren sin, Inger Hagerup, at Klaus fikk den store lysten til å bli forfatter. Etter det har det blitt mange bøker, både for barn og voksne.

Nye ting på gang
Sammen med døtrene Hilde og Hanne Hagerup, skrev Klaus manuset til Snøfall som gikk som adventskalender på NRK Super før jul i 2016. Akkurat nå jobber han med boken Jenta som ville redde bøkene, som han skriver sammen med illustratør Lise Aisato. Boken er inspirert av en av Hagerups døtre. 

– Da datteren min var liten, oppdaget hun at bøkene som ingen lånte på biblioteket ble ødelagt. Det syntes hun var så trist, så da ble det inspirasjonen til boken. Boken kommer ut til høsten, sier Hagerup.